Fersk fisk under hammeren for de morgenfriske

Vekkerklokken ringer klokken 06:00. Det føles mer enn vanligvis tidlig å stå opp i sin ferie, men jeg har en avtale med noen friske jomfruer på kaia i Strandby, som jeg ikke vil gå glipp av.


Strandby kai en tidlig sommermorgen. Foto: Campaya.dk

Som jeg står på kaien i Strandby, med søvn i øynene, og prøver å drukne min selvmedlidenhet i kaffekoppen over min tidlige flukt fra den varme sengen. Heldigvis oppdager jeg, at jeg ikke er den, som har vært opp tidligst.


De siste fiskebåtene tøffer inn i havnen med lasten full av fersk fisk. De lett gjenkjennelige blåmalte fiskebåtene holder på å forankre. De grønne plastbokser er fylt med krabbeklør, torsk, rødspette og hummer, alle klare til å bli solgt under hammeren på Strandby fiskeauksjon. Strandby fiskeauksjon er blant de største leverandører av hummer, og det er akkurat de, som jeg har en avtale med til middagsbordet.

Strandby havn. Foto: Campaya.dk

Alt blir kjørt inn i de kalde betonghaller, hvor Strandby fiskeauksjon er i ferd med å begynne. Jeg står i hjørnet av frykt for å komme til å by på ti kilo torsk. Så kommer vi endelig til rekken med min middag, hummer! Jeg prøver ivrig å følge hva prisen blir på den første, men mislykkes. Auksjonarius snakker for fort, eller kanskje det er en spesiell dialekt, som brukes i fiskeauksjons verden. Budgiverne ser fornøyde ut med kjøpet og prisen, så når han peker på boksen, som jeg gjerne vil ha, blir jeg med i kampen. Den vant jeg raskt og til en ganske rimelig pris, tenkte jeg selv.


Friske hummere. Foto: Campaya.dk

Tilbake i feriehuset, blir de nyinnkjøpte hummerne forberedt på kvelden, og det smaker nesten som jeg har fanget dem selv.


Oppskrift på hummere

  • Tænd ovnen på 200 grader

  • Sprekk halen av mot ryggen, så den sorte tarm kommer med ut.

  • Skjær nå med små skarpe og spids saks skallet gjennom magen av hummerhalen. Lukk halen opp og bre den ut, slik at den deler seg i skallet.

  • Læg halene på en stekeplate med buken opp, smør dem med masse god olje. Krydr dem med fersk hvitløk, friske urter og salt og pepper.

  • Sæt hummerhalene i en varm ovn i maks. seks minutter. Sæt stoppeklokken til, så de ikke blir stekt for mye.Tilbehørstips

  • Flutes (den gode fra bakeren eller bak selv)

  • Salat (som du liker den best)

  • Hvitløkssmør

  • Italiensk pasta - bruk den tynne pasta

  • Pesto - grønn eller rød


Strandby fiskeauksjon er veldig populært, og det er tillatt for alle å by på fisken. Imidlertid, bør man gjøre auksjonarius opmerksom på dette, før auksjonen starter. Auksjonen vil bli holdt hver dag kl. 07:00, og i løpet av sommermånedene er det en ekstra auksjon kl. 9:30 (hvis det finns varer nok).

Ønsker du å være på den sikre siden i forhold til middag, må du stå tidligt op.


Her finner du fiskeauksjonen

Strandby Fiskeauktion

Auktionskaj 7

9970 Strandby