Den nordligste palmestrand å finne

Jeg ligger midt på en palmestrand i noe av de nordligste, som jeg kan komme til på det europeiske fastland. Frederikshavns palmestrand.


Jeg dagdrømmer om hvit sand mellom tærne i skyggen av et palmetre. Liggende på min nydelige solseng med Alex Vargas i ørene mine. Øynene leser gjennom den nye bestselger "Selfier" av Jussi Adler-Olsen. Jeg nyter virkelig sommeren. Alt mens jeg lever meg selv inn i hovedrollen som Carl Mørk, som holder på med å oppklare det nyeste mord, leker de små barna i vannkanten. De eldre barna spiller beach volleyball på stranden, og foreldrene ser ut til å nyte de grønne solsenger under sydens sol.

Frederikshavn palmestrand. Foto: Campaya.dk

Utsikten til Læsø ferja får meg rett tilbake til virkeligheten, og jeg husker at jeg er i Frederikshavn, og ikke på den franske rivieraen. Dette forklarer, hvorfor det er så mange danske strand gjester rundt meg, og hvorfor Frisko-isplakaten viser priser i kroner og ikke euro.


For et øyeblikk, er det lett å drømme seg bort under de mange palmer på Palmestranden i Frederikshavn. Det er virkelig et unikt syn du møter, når man svinger av fra parkeringsplassen og inn i deilig myk sand.


70 palmer har blitt plantet på stranden i Frederikshavn, og dessuten er det eksotiske tang parasoller, solstoler, strandvolleyballbaner både på stranden og i vannet, en strand håndballbane, og et utendørs kjøkken hvor du kan lage mat og holde en impulsiv strandfest.


Frederikshavn palmestrand. Foto: Campaya.dk

Det føles så langt borte fra Danmark. Det er litt av en surrealistisk opplevelse å stå midt i en palmestrand i Danmark. Men det er absolutt en av de beste surrealistiske opplevelsene, jeg har hatt. Dagen på stranden nytes til det fulle, og jeg gleder meg allerede til i morgen, hvor jeg kan lese neste kapittel på den grønne solseng og med myke toner i ørene.


Fakta om palmene  • De 70 palmetrær, som er plantet på stranden i Frederikshavn, er spredt over to palmetyper, som begge trives i det danske klimaet. Det er hørpalmer og daddelpalmer.  • Hørpalmene er 3-4 meter høye. De kan bli cirka 10 meter høye og bladene er vifteformet. Hørpalmens eget habitat er i det sentrale og sørlige Kina.  • Daddelpalmene er 3-4 meter høye, men kan nå opp til 20 meter. Bladene kan bli 5 m lang og 1 meter bred. Fruktene på daddelpalmen kan ikke spise. Alle palmene er importert fra Kanariøyene.
Utenfor sesongen blir palmene, baren, parasoller og andre ting på Palmestranden flyttet innendørs, slik at de er beskyttet mot vær og vind. Sesongen varer normalt fra slutten av mai / begynnelsen av juni til midten av september.