Dengang Danmark var okkupert


Utforsk de mørke bunkers og få et glimt av Danmark under den tyske okkupasjonen på Bangsbo Fort i Frederikshavn.


Tidlig på morgenen d. 9. april 1940. Den tyske hæren angriper Danmark flere ulike steder i landet, og okkuperer i den forbindelse Frederikshavn. Stedet skal ivareta forbindelsen til Norge, og har dermed en stor strategisk betydning for den tyske okkupasjonen. Derfor blir byen sterkt befestet med betonganlegg, minefelter, panser grav, lyskastere og piggtråd.


Heldigvis er den andre verdenskrig for lengst over. Du kan fortsatt få et glimt av den tyske okkupasjonen av Danmark på Bangsbo Fort i Frederikshavn. Fortet består av 80 bunkers, 70 av de er bygget under andre verdenskrig, mens 10 er bygget under den Kalde Krigen av den Danske Marinen. Dette gir deg muligheten til å oppleve et fort brukt i to historiske tidsperioder.


Man kan ikke unngå å tenke på hva som venter, når man beveger seg ned i en av disse mørke bunkers. Foto: Campaya.dk

Mange av de kanoner, som ble brukt under andre verdenskrig, er der fortsatt i dag. Foto: Campaya.dk

Det er en unik opplevelse å gå rundt nede i bunkerne. Her er mørkt og fuktig, og selv på en varm sommerdag, er det køligt å gå rundt dernede. Den eneste sollys kommer fra en beskjeden sprekke, der tyskerne kunne se ut. Man kan forestille seg, hvordan soldatene har sett utover Kattegat. Klar til å skyte på en mulig fiende.


En av fortets bunkere, som den så ut under andre verdenskrig. Her, en radiostasjon. Foto: Campaya.dk

Det var sparsomt med plass. Her sovesalen i en av bunkerne. Foto: Campaya.dk

Noe, som også er unikt, er at flere kanoner fortsatt står i sine opprinnelige bunkere. De tre største er kanoner fra det danske artilleri skip Niels Juel, som ble senket av tyskerne i 1943. Størrelsen på kanonene er skremmende. Man priser seg selv heldig ikke å være en av de uheldige motstandsmenn, som ville angripe tyskerne fra vannet. En av bunkerne er også innrettet, som den gangen i 1945 med radiostasjon, senger og medisinsk avdeling for skadde soldater. Her er sparsomt med plass, og du får virkelig en følelse av den klaustrofobiske tilværelsen til soldatene, som levde i bunkerne. Bangsbo Fort er en unik opplevelse for hele familien.