Den store fuglemaler: Johannes Larsen

Å gå på oppdagelse i Johannes Larsens museet er som å tre inn i en tidslomme fra begynnelsen av 1900-tallet, da kunstnerparet Alhed og Johannes Larsen levde. Huset på Møllebakken står i dag, som det gjorde dengang. Villaen er  innrettet med parets originale møbler og malerier. Alhed og Johannes Larsen var en del av det man i dag kaller Fynbomalerne.

En av de mange vakre stuene i Johannes Larsen museet. Foto: Campaya.dk

Fynbomalerne utgjorde på begynnelsen av 1900-tallet en temmelig stor kunstnerkoloni på Fyn, og på grunn av familie- og vennerelasjoner var de spesielt knyttet til de to byene Kerteminde og Faaborg. Kunstnerparet Alhed og Johannes Larsens var noen av de mest sentrale skikkelsene blant Fynbomalerne, som ut over disse også besto av Anna og Fritz Syberg samt Christine og Sigurd Swane. Christine var Johannes Larsens lillesøster og bodde bare 100 meter fra Møllebakken, hvor Johannes Larsen museet ligger. Fritz Syberg var fra Fåborg, men lærte å kjenne Johannes Larsen på Zahrtmanns-skolen og flyttet senere til Kerteminde med sin kone Anna, som også var søster til kunstneren Peter Hansen. 


Johannes Larsen museet. Foto: Campaya.dk

På Møllebakken i Kerteminde, like ved siden av den gamle møllen, ligger det vakreste hus og troner med en utsøkt utsikt over Storebælt. Kunstnerparrt Alhed og Johannes Larsen oppførte i 1902 en villa som ikke bare skulle kunne romme alle deres egne verker og utfoldelsesmuligheter, den kom også til å romme en koloni av samtidens store kunstnere.

Johannes Larsen var født og oppvokset i Kerteminde, og adressen på Møllebakken var ikke tilfeldig. Grunnen til at kunstnerparet valgte å bygge sitt hjem nettopp her var at Johannes Larsen alltid hadde kunne se møllen fra sin fars kjøpmannsgård og alltid hadde vært meget fascineret av den vakre bygningen.

Johannes Larsen kom fra en av de velstående kjøbmannsgårdene i Kerteminde, og allerede fra en tidlig alder viste Johannes Larsens talent seg, og han fikk lov til å tegne og male i stedet for å skulle arbeide i foreldrenes kjøpmannsgård. 

Atelieret i Alhed og Johannes Larsens hjem. Foto: Campaya.dk

Huset på Møllebakken vokste med kunstnerparets økende behov. Deres opprinnelige atelier var i villaen, men senere ble det store verkstedet bygget, hvor mange av Johannes Larsens malerier er blitt til. Verkstedet ble bygget stort, så det også var plass til Alheds klaver. Det må ha vært en vakker samklang, der inne i værkstedet og den tilhørende vinterhaven, når Alhed og Johannes Larsen har arbeidet sammen.

På Møllebakken er det ut over kunstnerparets hjem også muligheter for å se skiftende særutstillinger, samt museets faste samling av verker av Johannes Larsen, Fritz Syberg, Christine Swane, Jeppe Larsen med flere i samlingen og vingen som er bygget i forlengelse av samlingen.

I det gamle vaskehuset har museet i dag innrettet en kafé, og det er mulig å nyte en kopp kaffe og en kake i de vakre omgivelsene - enten inne i huset eller ute i hagen, som rommer de mange frodige gamle trærne og til og med en andedam.

Utendørs kafé i den vakre hagen. Foto: Campaya.dk

Kaféen er innrettet i det tidligere vaskehuset. Foto: Campaya.dk

Etter man har nytt de vakre omgivelsene i villaen og de tilhørende husene, kan man besøke den gamle møllen som inspirerte Johannes Larsen til å oppføre sin villa nettopp på Møllebakken. 

Møllen på Møllebakken. Foto: Campaya.dk