Kertemindes gamle tradisjoner holdes i hevd

Kerteminde kirke

I våpenhuset i Kerteminde kirke står to  svært vakkert utskårne og dekorerte bårer som stammer helt tilbake fra 1700 tallet. De to bårene er likbårer og de blir stadig brukt den dag i dag av Kerteminde Skipper ligbærerlaug. Kerteminde er den eneste by i Danmark som fortsatt har et aktivt Skipper ligbærerlaug. 


Den 16. januar  i år 1737 ble Kerteminde Skipper ligbærerlaug stiftet med det hovedformål å ha vært opprettelsen av en bidragskasse. Fra denne kassen skulle det så utbetales nødvendige bidrag til underhold til nødlidende sjøfolk, være seg menn, enker eller barn, når de ved "sjøskade eller annen ulykkelig hendelse var gerådne i armod". En skipsenke kunne motta 10 Kroner, og en "Baadsmandsenke" 10  Kroner, som ble utbetalt i januar måned.

Denne funksjonen som bidragskasse er imidlertid noe forbigått av tiden, men de gamle tradisjonene holdes stadig i hevd i den gamle fiskerbyen. I de tidligere bestemmelsene i lauget kan man lese følgende;

"Naar Medlemmer i betimelig Tid ved Laugets Bud tilsiges til Ligfærd, ere de pligtige at møde i mørke Klæder og sort Hat og bære Lig eller Flag, Udebliver nogen, der ere tilsagte, uden lovlig Forfald skal han betale Mulkt" Denne plikten gjelder stadig og man betaler 50 kroner i "mulkt" (bot) til felleskassen hvis man uteblir.

Likbårer

Hovedformålet for skipper ligbærerlauget var å hjelpe de etterlatte, og den dag i dag er det stadig en Skipperenkepensjon på kroner 10,-, som utbetales hvert år i januar måned. Det er i skrivende stund sju enker som får den fornemme pensjonen på de 10 kroner - og de blir personlig bragt ut av laugets oldermann, sammen med en bløtkake. Det koster nok mer i bløtkaker og bensin å utbetale enkene pensjonen enn selve pensjonen.

i fjor, den 16. januar 1937 fejrede sin 200 årige beståen ved den årlige fest, der i tilslutning til generalforsamlingen i traditionstro former holdes under navn af ”skippernes laugshus”. – Jubilæets glans forhøjedes yderligere ved en procession om morgenen gennem byens gader, hvor en skov af dannebrogsflag blev båren af unge hvidblusede søfolk med blanke hatte og røde skærf, fulgt af musik og ”Admiralsbåden Amanda” på en vogn, trukket af smykkede heste. Derefter holdtes, ligeledes efter gammel skik, dystløb i havnen, hvor fire par unge søfolk kæmpede med lanser, og hvor sejrherren fulgte den overvundne på hovedet i de kolde bølger. om eftermiddagen gik processionen atter, denne gang som ledsagelse for laugets gamle ”lade”, der blev båren gennem byen. – Endelig sluttede dagen, ligeledes efter traditionen, med et festmåltid for over 400 deltagere samt påfølgende bal.” V. Woll. 1938

Til neste år fyller likbærerlauget i Kerteminde 280 år, men om det skal markeres på helt samme måte som her i sin storhetstid skal jeg ikke kunne si med sikkerhet. Men det lar seg rykte, at det i hvert fall kommer kappløp i havnen for de unge svennene.