I den sydligste delen av Danmark, tett på den dansk/tyske grensen, ligger Sønderborg, og tradisjonen tro feirer hele byen ringriderfesten.
Sønderborg byr velkommen til en folkefest uten like. Ringriderfesten i Sønderborg forventes å ha opp mot 40.000 besøkende og rundt 500 ryttere. Det er lagt opp til fest i dagene omkring den andre helgen i juli når det hele går av stabelen.

Ryttere i full gang med ringridningen
Fredag og søndag er det opptog gjennom byen med de mange ryttere. Ut over herolder på hesteryggen er det nasjonale og internasjonale marsjorkestre og hestetrukne musikkvogner. Til festen hører tradisjonen tro seg også et tattoo hvor man kan oppleve dyktige engelske militærorkestre, byens egen garde samt andre innen- og utenlandske orkestre.

Opptog gjennom byen

Garder på opptog gjennom byen
Opptoget starter ved Sønderborg slott og ender opp ved festplassen i Sønderborg hvor ringriderfesten avholdes.

Ringriderfestplassen
Historien om ringriderfesten går faktisk helt tilbake til middelalderen hvor det ble utkjempet blodige og dødelige ridderkamper mellom forskjellige riddere som underholdning for de europeiske konge- og hertugdømmer. I dag er de heldigvis mindre makabre, takket være Christian III og Frederik II som endret ridderkampene til ridderdyst.

Rytter i aksjon

Rytter i aksjon
Det var dog først på 1800 tallet at ringridersporten ble utbredt i Sønderjylland og i 1888 ble den første ringriderfesten av nåtidens art avholdt i Sønderborg. Denne tradisjonen har nå pågått i over 100 år, kun avbrutt av verdenskrigene og en munn- og klovsykeepidemi.

Disiplinen kan også utøves på jernhest
Det blir festet til Sønderborg ringriderfest i fire dager. Det hele starter fredag og først mandag er festlighetene over. Det er masser av aktiviteter for barn, også selv om de ikke er like interessert i hest. Her er lekeland og hoppeborger, tivoli og musikk og masser av underholdning.