Hvert år den første helgen etter Kristi himmelfartsdag er det kamp om andreplassen i årets Rom Regatta i Flensborg havn. Denne helgen blir hvert år brukt som en festlig anledning til å minnes forgangne tider hvor Flensborgs skip seilte til de danske vestindiske øyer etter eksotiske varer som sukker, rom og tobakk. Ting vi i dag tar for gitt på hyllene i supermarkedet, men som en gang krevde en farlig ferd å hente hjem.

Det forventes at cirka 100 tradisjonelle seilskip deltar i den store Rom Regatta 2016, hvor det tradisjonen tro ikke kjempes om førsteplassen men til derimot andreplassen. Rom regattaen går under devisen "Lieber heil und Zweiter, als kaputt und breiter. Es geht um’s dabei sein!" eller fritt oversatt fra plattysk til "Heller hel og på andreplass enn skadet og vinner. Det gjelder om å være med!". Vinneren av regattaen er altså 2. plassen og ut over æren får vedkommende også 5 liter rom brygget på det lokale romhus Johannsen. Første premien er av en heller tvilsom art.

Romhuset Johannsen, som står for den store premien, var en gang det minste romhuset i Flensborg og det har røtter helt tilbake til 1878 da A. H. Johannsen etablerte det lille romhuset. I dag ligger det imidlertid i litt større lokaler i Mariegade i Flensborg som et av de 2 siste tilbakeværende romhus i Flensborg. A.H. Johannsen romhus er i dag det eldste fortsatt fungerende romhuset i Flensborg.

Romhus Johannsen i Mariegade
I romhuset brygges det mange forskjellige slags rom og man
kan blant annet kaste seg ut i en vaniljerom eller en romkrukke. En romkrukke
eller rompot er en populær tysk dessert som består av sommerfrukt syltet
eller kokt i rom, hvilket serveres til vafler eller pannekaker. Det er virkelig mulighet til å utforske rom i Flensborg og det er noe for enhver smak.
I sin storhetstid hadde Flensborg ikke mindre enn 200 romprodusenter, og dens fortid som Romby stammer helt tilbake til den tid hvor Danmark besatt de vestindiske øyer. På den tiden hadde Flensborg en stor handelsflåte som seilte til de danske vestindiske øyene, hvorfra handelsflåten brakte hjem varer som sukker, tobakk og rom til kongeriket. På grunn av sukkerrørenes hurtige fordervelse etter høstingen ble disse laget om til rårom på stedet og deretter seilet til Flensborg for å bli foredlet.
I dag er det kun A.H. Johannsens romhus og Braasch romhus tilbake som produserer de edle dråper. Den sistnevnte har et tilhørende museum hvor man ikke bare kan se historien om romprodusentene i Flensborg, men også om selve produksjonen.
Romregattaen avholdes i år for 37. gang i helgen d. 5.5 - 8.5 2016, og programmet foregår slik:
Torsdag 5. mai
10.45 Avseilingsparade til 30. sildekappseilas
12.00 Åpning af Gaffelmarkedet
15.00 Skipene ankommer i Sønderborg
Fredag 6. mai i Sønderborg
09.00 Skippermøte ved "Butt im Griff"
11.30 Start på Flensborg-Fjord- Regatta 2016
17.00 Flensborg-Fjord-Regatta slutter
Fredag 6. mai
12.00 Start på ”Lüttfischer” Regattaen. Klasseseilas for Sjekten/Smakke-trekamp. Etterfølgende premieoverrekkelse
15.00 Fernisering ved Mickael Eymann i Skibsfartsmuseum Flensborg av " Coaster skibe"
19.00 Prisutdeling på skipsfartsmuseet
Lørdag 7. mai
9.00 Skipperbriefing
11.00 Start av den 37. Rom regatta
16.30 Regattaen slutter
17.00 "Åpent Skib" under den historiske kran
18.30 "Premiesløseri“ (GESINE)
19.45 Generalprøve for Gaffelorkestret
21.30 Open air konsert & Skipperfest i Gaffelteltet
Søndag 8. mai
18.00 Offisiell lukning av 37. Rom regatta 2016