Destinasjoner
Kontakt
Favoritter
Huseier

Gaeta – den ukjente perlen mellom Roma og Napoli

Velkommen til Gaeta. En liten kystperle ved Det Tyrrenske Hav mellom Roma og Napoli.

Navnet får vel neppe noen klokker til å ringe i hodet på særlig mange nordmenn, men det kan meget vel endre seg, for med vår glupende appetitt på Italia og alt italiensk er det all mulig grunn til å tro at stadig flere vil sette turisthordene i Firenze, Roma og Venezia på hold for en stund og i stedet gå på oppdagelse i den lille fiskerbyen som enn så lenge primært tiltrekker seg landets egne innbyggere.

IMG_6559.JPG

Gaeta huser omkring 20.000 personer om vinteren – et tall som øker markant i løpet av sommermånedene. Så hvis du ønsker å oppleve byen uten særlig mange turister, så unngå august og september da det er tiden italienerne selv holder sommerferie. For Gaeta har noe som mange andre byer misunner dem. Gaeta er nemlig utstyrt med noen helt utrolige strender, som blant annet tiltrekker seg napolitanere og romere som ikke har noe i mot å kjøre de mellom halvannen og tre timene det tar å komme til det svalende vannet og den hvite sanden.

IMG_6487.JPG

Spesielt innbydende er Spiaggia di Serapo, beliggende på byens ’bakside’, hvor også surferne nyter godt av de til tider velvoksne bølgene i de skjønne omgivelser.

Og foretrekker man å se mer av kysten uten å få sand mellom tærne, finnes det også noen dype grotter som med garanti vil vekke begeistring hos familiens minste. Mest imponerende er Grotto di Turcu.

Spis godt i Gaeta
Man kan naturligvis ikke si "Italia" uten også å si ’mangiare, mangiare’ - å spise. Og liker man fisk og skalldyr er det ikke mange steder i Italia, hvor man spiser bedre. For med fiskeriet som er et av byens viktigste erverv gjennom flere årtusener er det en direkte tråd fra det som blir hentet opp i nettene til det som ender på gaetanernes og de besøkendes tallerkener.

Fisk og skalldyr er således stadig den viktigste delen av de lokales kostplan og selv om man naturligvis godt kan oppdrive en ’bistecca’ eller en stekt kylling, så bør du unne deg selv å spise mest av det man gjør best på disse kanter. 

IMG_6477.JPG

Italienerne holder ikke av å komplisere maten sin, og Gaeta er bestemt ingen unntakelse. Rettene er like enkle som de er lekre. De tre grunnstenene i det italienske kjøkken er således: råvarer, simplisitet og velsmak.

Man vil ofte støte på skalldyr i forbindelse med den allestedsnærværende pastaen. Det har gjennom årene vært en uhyre billig vei til både proteiner og karbohydrater, og når man til og med tilbereder det i en saus fremstillet på solmodne tomater, følger også vitaminene med. Og så skal det naturligvis skylles ned med et godt glass lokal hvitvin. Det sies jo også å være sunt for både kropp og sjel ...

En klassiker er spaghetti vongole – altså en spaghetti med venusmuslinger iblandet olivenolje, hvitvin og persille, som er en personlig favoritt hos denne signaturen. De er urimelig dyre, når man overhodet kan få tak i dem på våre breddegrader, men her nede koster en velvoksen tallerken av velsmakende typisk behagelige 10 euro.

IMG_6493.jpg

Tips: Ta en Tiella

Enda mer lokal er spesialiteten Tiella. Det er en slags terte som rent prinsipielt kan inneholde mange slags fyll. Den originale Tiella – som har en "søsterterte" ved navn Tielle i det sydfranske Beziers  - er dog fylt med sautert blekksprut i tomat. Den serveres enten lun eller kjølig, og det er på alle måter smaken av Gaeta i én enkelt bit. Den smaker aldeles fremragende.

Det er naturligvis unødvendig å nevne alt det du skal spise i denne delen av Italia, men du kommer heller ikke uten om de lokale oliven. For nettopp disse små grønne og brune kulene er blant de mest etterspurte fra "støvlelandet", og det skal sant sies, at de utgjør et usedvanlig godt makkerpar med et glass rødvin på terrassen før middagen blir servert.

IMG_6561.JPG

Hvis du ønsker å oppleve et Italia som de færreste nordmenn har prøvd, så bestill en bolig i Gaeta. Her er det garanti for både velsmak, lokale opplevelser og fantastiske strender.

To restauranter du bør besøke:

Trattoria Il Ritrivo: Her får du de samme retter som alle andre steder. Bare bedre. Snyt ikke deg selv for den blandede antipastitallerkenen med blant annet marinert torsk, friterte miniblekkspruter og grillede blekksprutarmer. Molto buono.

Palm Beach: Strandbarer og –strandrestauranter har ofte et – med rette – tvilsomt rykte. Det er ikke tilfellet her. Fremragende og fornuftig priset fiske- og skalldyrsretter, som i turismens edle ånd naturligvis også kan byttes ut med hamburgere med pommes fritter eller en hotdog. Utsikten over Spiaggia di Serapo er i seg selv det hele verdt.