Rudolph Tegner: Kampen mot kritikerne


Den danske billedhuggeren, Rudolph Tegner, ble ansett for å være en kontroversiell figur. Når du går gjennom Rudolph Tegners statuepark nær Dronningmølle, forstår du hvorfor.Rudolph Tegner klarte aldri å oppnå anerkjennelse i Danmark. Gjennom hele sin karriere kjempet han en kamp mot de kritikere, som mente at kunsten hans var useriøs. De forsto ikke hans greskinspirerte, symbolske og dramatiske verk.


Som at gå inn i et skattekammer

I 1938 kjøpte den kritiserte kunstneren 34 dekar i Dronningmølle, akkurat nord for København. Her bygget han opp et museum, som skulle vise frem hans egne kunstverker og en statuepark for hans skulpturer. Han fikk også mulighet til å frede området. Når du kommer kørende nedover grusveien til museet, ser du raskt den grå betongbygningen, som utgjør museet. Den ser, mest av alt, ut som en bunker. Da Rudolph Tegner døde i 1950, ble han gravlagt i en krypt under gulvet på museet. Også asken fra sin kone, Elna Tegner, er støpt inn i bunnen på en av museets statuer.


En av Tegners intensjoner med museet var, å gi besøkende følelsen av å trå inn i en skattekiste. Derfor er inngangspartiet mye mindre enn selve bygningen. På denne måten,blir du overveldet av dimensjonene, når du går inn. Det er et 11 meter høyt tak, og det eneste lyset kommer fra et takvindu. Det er ingen utsiktsvinduer, som kan distrahere gjesten. I museet kan du oppleve mange av de symbolske, detaljerte arbeider, som den kompromissløse kunstneren gjorde i sin levetid.


Kjærlighetens Mysterium 1913-1918: En skulptur, som var en del av Rudolph Tegners livsverk 'Livet Port'. Et arbeid, som skulle skildre livet fra fødsel til død. Foto: Campaya.dk

De forviste statuers park
Lyngen dekker parken, hvor skulpturene kalles 'Russland'. Det er en bisarr opplevelse å gå gjennom parken. Skulpturerne står der, feilplassert og ute av sammenheng, i en lyng-og einer dekket park. Skulpturene er monumentale og intense, og du merker Tegners lidenskap for den antikke greske kulturen. Her er statuer av kong Ødipus, kjærlighetgudinnen Afrodite og gudesønnen Herakles. Du kan også finne de skulpturene, som var en del av hans arbeid 'Livets Port'. Et verk, som skildrer livet fra fødsel til død, og som opprinnelig skulle ha vært utstilt på Trianglen i København. En dårlig mottakelse av arbeidet gjorde, at det aldri ble realisert.


Skulpturen heter 'seier', og viser en soldat, som holder en død person over hodet.Foto: Campaya.dk

Genopreisningen
Lei av den evige opposisjonen, bosatte Rudolph Tegner seg  i Frankrike. Her utstilte han noen av sine verker, og ble hedret med de høyeste franske æresbevisninger, blant annet Paris-salonens gullmedalje i 1931. Til tross for den evige kritikken, som kunstneren fikk, står Rudolph Tegners Museum og Statuepark i dag som et monument på den manglende anerkjennelsen, han aldri fikk i Danmark.Se også:

Den danske riviera: Dra med kjendissene til Hornbæk