Søhøjlandet i Midt-Jylland byr på mange flotte opplevelser. Her er turstier og sykkelstier rundt det kuperte landskapet med rik vegetasjon. Midt på Søhøjlandet finns en bakketopp, som er en av Danmarks fremste turistmål, HimmelBjerget.
Til tross for den noe rare navnet, Himmelbjerget, er det ikke et fjell. Det er en falsk ås, som er skapt av siste istid. Det bør ikke hindre oss i å kalle det fjelltur, når vi legger ut på en tur til toppen.
Jeg lurer på hva utenlandske turister, som besøker "sky fjellet" tenker, når de står ved foten av Himmelbjerget. Det bringer alle fall et skjevt smil til leppene mine, og jeg mener å kunne se noen, som tenker det samme, som jeg gjør. "fjell sa du?" Det er kanskje ikke et fjell, men utsikten er fantastisk.
Vi ankommer ved foten av Himmelbjerget fra vannet, og det første vi blir møtt av, er det vakre Hotel Juelsø. Hotellets historie går tilbake mer enn 150 år, og den spektakulære bygningen reiser en god diskusjon om arkitektur og byggestil.
At man opprinnelig valgte å døpe stedet Himmelbjerget, vitner sannsynligvis mer om, hvor flat Danmark faktisk er, enn om de 147 meter Himmelbjerget stiger over havets overflate. Det er noen tvil om, hvordan navnet oppsto, og hvorfor, men i mange år ble det antatt, feilaktig, at Himmelbjerget var det høyeste punktet i Danmark, og derfor opsto nok navnet.
Himmelbjerget og minnesmerker
Det var Steen Steensen Blicher, som gjorde Himmelbjerget kjent. Han var opprinnelig invitert av en gruppe studenter til å besøke det naturskjønne området, og da han satte sit øye på stedet, valgte han da å holde sine folkemøter her. Det er til ære for ulike prominente personligheter reist en rekke minnesmerker til Himmelbjerget, blant annet etter Steen Steensen Blicher. Men det største minnesmerket er Himmelbjergtårnet på toppen av Himmelbjerget.
Himmelbjergtårnet ble reist til ære for Fredrik den sjuende og hans innsats for innføring av Junigrunnloven i 1849. Man skal unne seg en tur til toppen av tårnet, hvor utsikten over Juelsø og Søhøjlandet sikkert kan kalles himmelsk.
Himmelbjerget har fra den siste delen av 1800-tallet vært et populært turistmål, og ønsker du å besøke det, så kan det gjøres fra både landsiden og vannsiden. Kommer man fra landsiden, blir du møtt av en parkeringsplass, boder, et hotell og flere ulike fritidsaktiviteter. I bodene kan man forsyne seg med mat og drikke, i tillegg til lokalt håndverk.
I sommermånedene kan du komme fram til Himmelbjerget fra vannet med båter fra Silkeborg og Ry. Begge tilbyr flotte turer gjennom Søhøjlandet med de gamle cruisebåtene. Du kan kombinere en tur til Himmelbjerget med en båttur med verdens eldste seilende hjuldamper, Hjejlen. Les mer om Hjejlen her.