Verdens eldste hjuldamper seiler på Silkeborgsøerne

Det sies, at uansett hvor du er i Danmark, kan du nå til vannet i omtrent en time. I Silkeborg tar det ikke mer enn ti minutter. Hele byen er omgitt av de vakre Silkeborg innsjøer og vi har besluttet å ta en båttur på en av dem. Ta på tur med verdens eldste seilende hjuldamper, Hjejlen.

Hjejlen er forankret i havnen i Silkeborg. Foto: Campaya.dk

Fra Silkeborg havnen er det ulike cruisebåter og utflukter å velge mellom. Vi velger turen til Juelsø, som går fra Silkeborg til Himmelbjerget. Man har seilt denne ruten siden 1861, og det er fortsatt den originale hjuldamper Hjejlen, som opererer på ruten. Du har mulighet for å stå av og på flere forskjellige steder i Silkeborg. Blant annet ved “Indelukket”, “Aqua” eller “De små Fisk”. Hele timeplanen kan ses her.


Man kan nyte turen under taket på Hjejlen. Foto: Campaya.dk

Hvor ellers kan du seile til?

Det er totalt åtte cruisebåter å velge mellom fra kaia i Silkeborg, og de seiler ikke bare til Himmelbjerget, men det er den mest populære ruten. Du kan også velge en tur til Ry eller Laven. Turen mellom Silkeborg og Himmelbjerget varer ca en time og 15 minutter. Turbåtene er oppkalt etter fugler, og det finnes foruten Hjejlen, “Hejren, Mågen, Rylen, Ternen, Falken, Tranen og Turisten”. Turisten er kanskje ikke en fugl, men har egenskapene til en. De blir ofte sett i store flokker, spesielt rundt Hjejlen, som er den mest populære av de mange cruisebåter. Hvis du ønsker å seile med Hjejlen, er det en god idé å bestille plass på forhånd, fordi i høysesongen er det mange, som ønsker å oppleve turen med det gamle dampskip.


Hejren ved havnekaia  i Silkeborg. Foto: Campaya.dk

Med kull og røyk til Himmelbjerget

Hjejlen er fra 1861 og er ikke mindre enn verdens eldste hjuldamper, som fortsatt er i drift. Denne kullfyrte dampbåt vil seile ut mot en av Søhøjlandets andre store attraksjoner, Himmelbjerget. Turen går gjennom Remstrup Å til sjøen Brasso og videre til Borresø og slutter i Julsø, der den dokker ved foten av Himmelbjerget. Det er en vakker båttur, vi tar ut på. Ikke bare er naturen rundt innsjøene vakker, du får også en liten titt på de mange vakre villaer, som ligger med hager og sine egne fortøyninger helt ned til innsjøene. Selve turen i Hjejlen er også en spesiell opplevelse. Det er som et flytende museum, hvor du får et innblikk i det harde arbeidet, som tidligere var grunnlaget for seilingen. Man kan fra dekk følge fyrbøterens tunge arbeide ved fyret for å holde maskinen i gang, på samme tid, som Himmelbjerget troner ut fra bak med tykk svart røyk fra skorsteinen.

Turen kan nytes fra baugen. Foto: Campaya.dk

Det skuffes kull for hånd. Foto: Campaya.dk

Når Hjejlen ble kjøpt for en liten formue i 1861 av grunnleggeren av papirfabrikken Michael Drewsen og andre aksjonærer, var det verken en jernbane eller kjørebane til Silkeborg. Som vi sitter her i dag med utsikt over Søhøjlandet og med Himmelbjerget i horisonten, kan man nesten lure på, hvorfor det ble brakt både jernbane og veier hit. Det er kanskje ingen vakrere måte å ankomme til Silkeborg enn sjøveien med Hjejlen dampmaskin som søt musikk i ørene.


Det er en vakkertur fra Silkeborg til Himmelbjerget. Foto: Campaya.dk

Etter en god time med seiling ankommer vi stille og roligt på vannsiden av Himmelbjerget. Det er herfra en tur på 1,2 kilometer fra toppen av Himmelbjerget. Hvis du ikke ønsker å klatre "fjellet", kan du nyte en lunsj, en kopp kaffe eller is på Hotel Julsø, som ligger et steinkast fra kaia. Vi velger å gå fjelletappen. Les mer om turen til Himmelbjerget her


Restaurant Juelsø. Foto: Campaya.dk


Tips for å seile med turbåtene

  • Hvis du ønsker å seile med Hjejlen, er det en god idé å bestille plass om bord på forhånd. Dette kan gjøres her.

  • Alle turbåtene er overdekket, men det kan være en frisk bris på vannet. Så husk en genser - selv om sommeren.

  • Det er mulig å ta med egen mat og drikke på turene. Med de små turbåtene er det bord og benker å sitte på, og det er veldig hyggelig å nyte lunsj om bord.

  • På Hjejlen er det greit å nyte en piknik om bord, men det er ingen bord å sitte ved. Det kan også kjøpes vann og kaffe ombord på Hjejlen.